Asus O!PLAY TV PRO: Entertainment cu pasiune! [REVIEW]
Mai tineti minte vremurile in care ne mutam PC-urile sau laptop-urile in sufragerie de fiecare data cand voiam sa vedem un film pe un ecran ceva mai mare? Tot chinul cu potrivirea cablurilor, setarea rezolutiilor, rularea programelor si reglarea subtitrarilor. Dupa-amiezi intregi erau pierdute cu tot felul de setari si documentari pe forumuri ca sa putem rula un mkv in conditii decente.
Astfel de amintiri au devenit istorie, iar asta pentru ca odata cu trecerea timpului au evoluat si media-playerele. Unde mai pui ca, mai nou, aproape toate televizoarele din noile generatii stiu sa ruleze continuturi de tot felul direct de pe stick sau de pe hard disk extern.
Va intrebati ce sens ar mai avea achizitia unui media-player dedicat cand avem deja unul integrat in LCD-ul, LED-ul sau Plasma din sufragerie? Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare il vom cauta pe parcursul acestui review, in care vom analiza indeaproape noul Asus O!Play TV Pro.
Design si calitatea materialelor/asamblarii:
Design-ul este unul sobru si elegant care se va asorta cu orice televizor, indiferent de producator, tehnologie, diagonala sau culoare. Plasticul folosit atat pentru player, cat si la telecomanda este unul lucios care, desi arata foarte bine, in timp se va transforma in magnet de amprente si praf.
Foarte interesant este modul in care au fost ascunsi conectorii frontali prin cele doua usite perfect integrate in design. De asemenea, sertarul pentru conectarea hard diskului intern este extrem de ingenios, util si bine implementat (se incadreaza perfect si nu ocupa foarte mult spatiu). Totusi, ne-ar fi placut un sistem de prindere pe baza de cleme, nu de suruburi, pentru ca ar fi permis o schimbare mai usoara a hardului, dar astea sunt deja pretentii.
Pe consola avem un singur buton fizic de on/off, marcat de un led albastru cu o lumina extrem de discreta, activa doar in modul on.
Exista si cateva lucruri pe care le-am fi modificat din punct de vedere al constructiei, ca de exemplu: adaptorul extern care se va alatura multitudinii de fire din spatele televizorului si absenta butoanelor de control (daca ramai fara telecomanda, oarecum ramai si fara player).
Meniuri si conectivitate:
Exista o oarecare latenta la pornirea aparatului si la accesarea anumitor functii – daca suntem pe YouTube si vrem sa ne intoarcem la meniul principal, dupa apasarea butonului Home avem de asteptat cateva secunde bune. Speram insa ca astfel de inconveniente minore sa fie inlaturate prin firmware-urile viitoare.
Din punct de vedere al conectivitatii, Asus O!PLAY TV PRO pare sa fie mai degraba un hub media decat un media player. Spun asta pentru ca are aproape toate variantele de conectare pe care ni le-am fi putut imagina: USB 2.0 (o conexiune frontala si una in spate), USB 3.0 (unul pentru redare si unul pe post de PC Link), conexiune interna SATA 3, cititor de carduri (SD/MMC/MS/xD), HDMI 1,4, conexiune Wi-Fi, conexiune LAN pe cablu, iesire audio analog, iesire audio optica, iesire audio coaxiala, iesire video analog, conexiune component (YPbPr), intrare si iesire pentru antena RF.
Totusi, nu am inteles de ce cei de la Asus au optat pentru doua intrari USB 2.0, avand in vedere ca USB 3.0 este perfect compatibil si cu dispozitivele USB 2.0. In locul conexiunii frontale USB 2.0, cred ca ar fi fost mult mai utila o intrare E-SATA, pentru cei care nu au trecut inca pe USB 3.0, dar isi doresc o viteza de transfer superioara.
De apreciat faptul ca Asus ofera in pachet toate cablurile si accesoriile necesare: cablu HDMI, cablu de antena, cablu USB 3.0 pentru conexiunea cu PC-ul, antena DVB-T, cablu audio-video RCA, alimentatorul pentru priza, baterii pentru telecomanda si suruburi pentru montarea hard-ului in sertarul intern. Daca e sa fim carcotasi am zice ca era ideal si un patch cord pentru conexiunea cu router-ul sau de ce nu, un cablu audio optic (care se gasesc mai rar si sunt destul de scumpe).
Acestea fiind spuse, si celui mai pretentios utilizator ii va fi aproape imposibil sa reproseze ceva O!PLAY-ului cu privire la conectivitate.
Specificatii si functii:
Nu vom insista foarte mult pe marginea specificatiilor, pentru ca le puteti gasi pe toate insirate aici, in schimb va vom prezenta cateva dintre cele mai importante functii care mai mult ca sigur va vor trezi interesul.
1. Player Video/Audio/Foto
Mai mult, se descurca excelent si cu subtitrarile, oferind posibilitatea de a le schimba dimensiunea, pozitia, culoarea sau timing-ul (mai putin la fisierele de tip ISO). Dar trebuie sa fiti atenti la denumire, pentru ca, daca nu este identica cu cea a fisierului video, nu aveti nici o sansa sa o incarcati. Playerul dispune de un manager de fisiere care permite redenumirea, stergerea sau mutarea fisierelor, dar care nu vede subtitrarile de nici un fel (ar fi fost ideal sa putem schimba numele acestora de aici).
Conform specificatiilor, playerul se descurca si cu fisiere 3D, dar din pacate nu am reusit sa testam aceasta functie deoarece este evident conditionata de existenta unui televizor 3D si a ochelarilor stereoscopici.
Melodiile si fotografiile sunt rulate fara nici cea mai mica problema, chiar si simultan, avand optiuni pentru playlist, repeat, shuffle (muzica) sau slideshow pentru fotografii.
2. Tunner digital terestru si recorder TV (Personal Video Recorder)
Aceasta functie se dovedeste extrem de utila pentru cei care nu beneficiaza de un televizor cu DVB-T sau au conectat O!PLAY-ul la un monitor de calculator. In pachet gasiti si o antena in acest scop, dar, dupa cum stiti, transmisia digitala terestra in Romania este foarte slaba, astfel ca in Bucuresti la parterul unui bloc nu am reusit sa prind nici macar un post.
Functia de inregistrare de pe TV (PVR) este si ea foarte bine implementata, oferind posibilitatea de a programa exact momentul capturii: anul, luna, ziua/zilele din saptamana, ora cat si durata exacta a capturii.
3. Servicii media online
Toate bune si frumoase pana la partea de tastare cu ajutorul telecomenzii. Chiar daca tastele sunt proiectate similar cu cele ale telefoanelor mobile, navigarea in acest mod este un adevarat calvar. Numai pentru logarea pe Facebook ai nevoie de minim 5 minute, este clar ca de statul pe chat nici nu poate fi vorba iar pentru o sesiune de cautari pe YouTube trebuie sa te inarmezi cu rabdare.
Niciodata in viata nu am simtit mai mult nevoia unei tastaturi sau a unui mouse, asa ca nu putem decat sa speram ca prin update de firmware O!Play TV Pro va permite si conectarea perifericelor. O varianta ar fi utilizarea unui iPhone sau smartphone Android impreuna cu aplicatia O!MediaShare care permite preluarea de catre player a continutului rulat pe telefon. Practic poti intra mult mai usor pe YouTube sau Facebook de pe mobil sau tableta si mai apoi sa vezi totul pe ecranul televizorului. Functioneaza perfect dar e ca si cum te-ai scarpina la urechea stanga cu mana dreapta a altcuiva. 🙂
4. Mediu de stocare, NAS (Networking-Attached Storage) si streaming wireless
De asemenea, media-playerul Asus indeplineste si functia de NAS prin care poate fi server pentru urmatoarele aplicatii: iTunes, SAMBA, FTP si nu in ultimul rand BitTorrent dar doar in momentul in care playerul detecteaza un hard disk intern.
Pentru descarcarea torrentelor este necesara salvarea feed-urilor pe stick sau hard si incarcarea lor ulterioara din meniu. Din pacate playerul Asus nu beneficiaza de browser sau alt fel de interfata pentru cautarea si accesul direct la torrente prin internet.
Functia de Streaming Wireless este si ea prezenta si dupa instalarea software-ului Asus O!Direct de pe CD-ul din pachet ar trebui sa puteti face streaming intre PC/Laptop si media-player. Din pacate nu am reusit sa „conving” playerul sa imi vada calculatorul, mai mult ca sigur fiind vorba de un conflict software. Avand in vedere ca streaming-ul de pe telefonul mobil a mers ireprosabil, tind sa cred ca printr-un update al O!Direct eventualele bug-uri ar trebui sa dispara.
Functii suplimentare:
O!Replay: media-playerul reda ultimele sapte secunde dintr-un program vizionat oferind de asemenea posibilitatea de a pune pauza, a da inapoi sau a privi in slow motion. Fuctie extrem de utila pentru a revedea o faza controversata dintr-un meci, un gol sau o lovitura la snooker.
AutoPlay: aceasta functie permite redarea directa a videoclipurilor de pe un stick/card de memorie sau hard disk prin simpla conectare in aparat si fara a mai fi nevoie sa utilizam telecomanda sau meniul. Pentru a putea utiliza aceasta varianta filmele trebuie copiate intr-un folder cu denumirea de AutoPlay. Daca initial nu pare mare lucru, functia este bine venita cand avem de-a face cu persoane mai putin tehnice: bunicii sau copiii amatori de desene animate.
Concluzii:
Este adevarat ca in momentul aparitiei primelor playere Asus televizoarele nu erau nici pe departe atat de „inteligente” pe cat vor sa para in zilele noastre. Mai nou suntem asaltati de „inteligenta” din toate partile: televizoare, casti, mousi, monitoare, hard disk-uri, camere foto, telefoane mobile, mp3-playere, toate se vor „destepte” in ochii potentialilor clienti.
Dar cat de destepte sunt televizoarele prin comparatie cu noua generatie de media playere din care face parte si Asus O!PLAY TV PRO? Adica merita cumparat un asemenea aparat avand in vedere pretul de aproximativ 850 de lei?
Daca ai deja un televizor LCD/LED/Plasma Full HD sau macar HD Ready care nu dispune de un player media incorporat sau se incurca la unele formate video/audio (decodarea DTS spre exemplu) atunci vei fi pe deplin incantat de tot ce are de oferit aceasta minunatie Asus. Sa ne intelegem, chiar daca decodeaza DTS nu vei putea auzi sunetul in difuzoarele televizorului, ci in boxele oricarui sistem audio conectat la player.
Pe de alta parte daca intentionezi sa achizitionezi un televizor in viitorul apropiat trebuie sa iei in calcul varianta unui Smart TV care ofera o buna parte din functiile oricarui media player dedicat. Totusi foarte putine televizoare „inteligente” vin cu Wi-Fi integrat sau posibilitatea de a rula fisiere ISO DVD si Blu-ray.
In concluzie daca daca ai nevoie de un media player performant, un adevarat entertainer al sufrageriei atunci trebuie neaparat sa ai in vedere si noul Asus O!PLAY TV PRO.